Dersom det ikke er publisert datoer på kurset vil det publiseres så snart tidspunkt er avklart med kursleder, som hovedregel seks måneder før kursstart.
Om kurset
Kurset varer i fem dager og går som hovedregel årlig på høsten i Oslo.
Forelesningene gjøres tilgjengelige via delingsområdet som administreres av RegUt. Det anbefales derfor å ta med egen PC eller iPad i tillegg til skrivesaker.
Kurset avsluttes med en 2 timers individuell, skriftlig kursprøve uten hjelpemidler. Kursprøven må bestås for godkjent kurs.
Kurset omtaler utredning og behandling av brystkreft, føflekkreft, testikkelkreft, prostatakreft, nyre- og blærekreft, mage/tarmkreft, lungekreft, ØNH-kreft, kreft i skjoldbruskkjertelen og i CNS. Hovedfokus for undervisningen er den medikamentelle behandling av alle disse krefttypene med mest undervisningstid til de største tumorgruppene.
Det undervises i medikamentell behandling som benyttes i adjuvant setting og ved metastatisk sykdom i første linje og ved residiv/progresjon.
Gjennom forelesninger og gruppearbeid gjøres kursdeltagerne kjent med de ulike nasjonale handlingsprogrammene og det vitenskapelige grunnlaget for disse.
Gjennom gruppearbeid skal LIS bruke forelesningsmaterialet og handlingsprogrammene for å trene på å sette opp individuelle behandlingsplaner, evaluere og revidere disse.
Gjennom gruppearbeidet skal LIS også få trene på å gjenkjenne og håndtere bivirkninger av kjemoterapi, signalhemmere og immunterapi. Utredning og behandling av kreft hos eldre med dekkes også.
Utredning of behandling av kreft med ukjent utgangspunkt berøres, men har ikke en egen forelesning.
Beslutningsprosessen rundt innføring av nye medikamenter i offentlig helsevesen omtales samt tilgangen på legemidler gjennom «off label»-søknad og «compassionate use» programmer.
Kurset skal bidra til kompetanse i følgende læringsmål*:
Generell del ONC-001 Dosering, bivirkninger, komorbiditet, polyfarmasi og behandlingsvalg ONC-003 Palliativ behandling ONC-006 Helserådgiver om vitenskapelig evidens, livsstil, kreftrisiko, etikk jus med mer Mage- og tarmkreft ONC-008 Utrede og behandle Brystkreft ONC-009 Utrede og behandle Urologisk kreft ONC-010 Utrede og behandle Lungekreft ONC-011 Utrede og behandle Lymfekreft ONC-012 Utrede og behandle Føflekkreft og annen hudkreft ONC-013 Utrede og behandle Kreft med ukjent utgangspunkt ONC-014 Utrede og behandle Øre-, nese-, hals kreft ONC-015 Utrede og behandle Testikkelkreft ONC-016 Utrede og behandle Kreft i sentralnervesystemet (CNS) ONC-017 Utrede og behandle Nevroendokrine svulster ONC-018 Utrede og behandle Kreft i skjoldbruskkjertelen ONC-019 Utrede og behandle Sarkom ONC-020 Utrede og behandle Gynekologisk kreft ONC-022 Utrede og behandle Blodkreft ONC-023 Myelomatose ONC-024 Leukemi Kreftbehandling ONC-025 Dosering og administrering av relevant systembehandling ONC-026 Høydosebehandling med stamcellestøtte (HMAS) Akutte tilstander ONC-028 Onkologisk ø-hjelp - diagnostisere, utrede og iverksette tiltak Komplikasjoner og bivirkninger ved kreftbehandling ONC-030 Systemisk onkologisk behandling ONC-033 Pneumonitt og lungefibrose etter tumorrettet behandling ONC-042 Nevropatier/medullopati etter tumorrettet behandling ONC-044 Ekstravasasjon av vevstoksiske midler
*Informasjonen er hentet fra Kompetanseportalen. Vi er kjent med at det for enkelte spesialiteter har vært nødvendig med justeringer. Hvis du ser behov for korrigering, vennligst gi oss i RegUt HN beskjed.
Anbefalt forkunnskap/erfaring
Litteratur
Medikamentell kreftbehandling Cytostatikaboken, Olav Dahl et al, 8.utgave 2016 Kreftsykdommer, Ellen Schlichting og Erik Wist
De nasjonale handlingsprogrammene for kreft som finnes på Helsedirektoratets nettsider.
Program
Under utarbeidelse.
Kurset starter mandag 14.10 kl 12.00 (lunsj serveres ikke denne dagen, men alle andre dager)
Slutter fredag 18.10 kl 15.00.
Tirsdag til torsdag starter vi kl 08.15 og er ferdig senest kl 17.00.
Marianne Brodtkorb, Avdeling for Kreftbehandling, Oslo Universitetssykehus, Radiumhospitalet. E-post: meide@ous-hf.no
Opptakskriterier
Prioritering til kursplasser skjer etter ansiennitet. Du skal oppgi ansiennitet som antall måneder med gjennomført tellende tjeneste i spesialiteten kurset er anbefalt for ved kursstart. Permisjoner og LIS1-tjeneste skal ikke telle med.
Les mer om opptak, retningslinjer for avmelding, planlegging og gjennomføring av kurs her: Informasjon til LIS om kurs
NOK 9400,- (inkludert lunsj alle dager unntatt mandag).
NB! Det tas forbehold om indeksregulering. Kursavgift refunderes ikke dersom avmelding kommer senere enn 1 måned før kursstart. Kursavgift refunderes ikke dersom deltaker ikke møter eller ikke fullfører kurset. Dette gjelder uansett grunn, inkludert sykemelding.