Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
logo Spesialisthelsetjenesten, felles nettløsning

Spesialistutdanning i nyresykdommer

Denne siden er laget for leger i spesialisering i nyresykdommer.

Helsedirektoratet har laget oversikter over læringsmålene i nyresykdommer, felles indremedisinske læringsmål og felles kompetansemål som du finner her:

Helsedirektoratet anbefaler følgende læringsaktiviteter for å oppnå spesialistkompetanse i nyresykdommer:

Nasjonalt anbefalte kurs i nyresykdommer

Kursene trenger ikke tas i en bestemt rekkefølge, men det anbefales at læringsmålene i del 2 er oppnådd for å få best mulig læringsutbytte.

Planlagte gjennomføringer av kursene: Langtidsplan/normalfrekvens for kurs i nyresykdommer (PDF)

Teoretisk opplæring i prinsipper for hemodialyse og peritonealdialyse, behandlingsmodeller, kvalitetskontroller og komplikasjoner til behandling. Både kronisk og akutt behandling blir omtalt. Plasmaferesebehandling blir også belyst. Kvalitetskontroll, dialyseforeskrivning og komplikasjoner blir omtalt både for hemodialyse og peritonealdialyse i form av kasuistikker.

Kurset skal bidra til kompetanse i følgende læringsmål*:

Akutt nyreskade
NYR-018 Nyreerstattende behandling 
NYR-019 Forgiftninger - dialyseprinsipper og dialysebehandling
Nyreerstattende behandling
NYR-020 Peritonealdialyse
NYR-021 PD kateter og teknikker for innleggelse, dialysevæske, tilkoblingssystem og maskiner
NYR-022 PD regimet - evaluere
NYR-023 PD relaterte komplikasjoner
NYR-024 Hemodialyse
NYR-025 Hemodialyse, hemofiltrasjon, hemodiafiltrasjon og egnet dialyseform
NYR-026 Dialyseapparatur og vannrenseanlegg
NYR-029 Hemodialyse - vurdering av dialysekvalitet
NYR-030 Hemodialysebehandling
NYR-031 Hemodialysebehandling - komplikasjoner
Nyreerstattende behandling - Nyreerstattende behandling hos barn
NYR-040 Dialysbehandling hos barn
Plasmaferese
NYR-041 Plasmaferese - apparater og fysiologiske prinsipper
NYR-042 Plasmaferese - indikasjoner
NYR-044 Plasmaferese - komplikasjoner

Se Helsedirektoratets sider for mer informasjon om hvert læringsmål.

*Informasjonen er hentet fra Kompetanseportalen. Vi er kjent med at det for enkelte spesialiteter har vært nødvendig med justeringer. Hvis du ser behov for korrigering, vennligst gi oss i RegUt HSØ beskjed.

Kurskomiteene i de ulike regionene beskriver læringsutbytte slik:

Helse Midt: Deltakerne får en innføring i nyrens normalfysiologi, forståelse av de patofysiologiske mekanismer som kan forklare sykdomsmekanismer og utviklingen av de vanlige nyresykdommene.

Helse Nord: Etter dette kurset skal LIS:

  • Forstå de grunnleggende mekanismene for regulering av nyregjennomblødning og filtrasjon og kjenne til de viktigste faktorene som påvirker disse normalt og ved sykdom.
  • Ha god kjennskap til de viktigste metodene får måling og estimat av nyrefunksjonen og metodenes begrensninger.
  • Kjenne til prinsippene for tubulær reabsorpsjon og sekresjon i de ulike delene av nefronet og forstå hvordan forstyrrelser i disse kan gi sykdom.
  • Forstå hovedmekanismene for progresjon av kronisk nyresykdom. Ha god kjennskap til de viktigste risikofaktorene for sykdomsprogresjon og hvordan disse kan begrenses.
  • Ha god oversikt over de viktigste elektrolytt- og syre-/baseforstyrrelsene og patofysiologien bak disse. Ha inngående kunnskap om utredning og behandling av elektrolytt- og syre-/baseforstyrrelser (disse temaene behandles også i eget kurs).
  • Ha god kjennskap til reguleringen av kalsium-fosfatstoffskiftet og hvordan dette endres ved kronisk nyresykdom. Kunne prinsippene for behandling av forstyrrelser i kalsium-fosfat-stoffskiftet ved kronisk nyresykdom.
  • Forstå hvordan hjerte og nyrer samvirker gjennom den kardiorenale aksen normalt og i akutt og kronisk nyre- og hjertesykdom. Kunne anvende denne kunnskapen i utredning og behandling av pasienter med kardiorenale syndromer.
  • Kunne prinsippene fir diuretikabehandling. Forstå mekanismene for diuretikaresistens.
  • Ha kjennskap til renin-angiotensin-aldosteronsystemet og nyrenes rolle i å igangsette og opprettholde hypertensjon. Kunne anvende kunnskapen i behandling av pasienter med hypertensjon.
  • Ha kjennskap til årsaker til og konsekvenser av albuminuri, hvordan dette måles og behandles.

Kurset skal bidra til kompetanse i følgende læringsmål*:

Nyrefysiologi og elektrolyttforstyrrelser
NYR-001 Nyrefysiologi og patofysiologi
NYR-002 Elektrolyttforstyrrelser
NYR-003 Syre-/baseforstyrrelser
Kronisk nyresykdom
NYR-009 Nyrebeskyttende og nyrebevarende behandling

Se Helsedirektoratets sider for mer informasjon om hvert læringsmål.

*Informasjonen er hentet fra Kompetanseportalen. Vi er kjent med at det for enkelte spesialiteter har vært nødvendig med justeringer. Hvis du ser behov for korrigering, vennligst gi oss i RegUt HSØ beskjed.

Etter endt kurs skal deltakerne kunne rekvirere nødvendige og tilstrekkelige lab.prøver. Kunne fortolke avvik med basis i fysiologi og patofysiologi. Stille patofysiologisk diagnose.

Kurset skal bidra til​ kompetanse i følgende læringsmål*:

Nyrefysiologi og elektrolyttforstyrrelser
NYR-002 Elektrolyttforstyrrelser
NYR-003 Syre-/baseforstyrrelser
Kronisk nyresykdom
NYR-010 Metabolske forstyrrelser

Se Helsedirektoratets sider for mer informasjon om hvert læringsmål.

*Informasjonen er hentet fra Kompetanseportalen. Vi er kjent med at det for enkelte spesialiteter har vært nødvendig med justeringer. Hvis du ser behov for korrigering, vennligst gi oss i RegUt HSØ beskjed.

Her finner du generell informasjon til LIS om kurs.

Planlagte gjennomføringer av kursene: Langtidsplan/normalfrekvens for kurs i felles del 2 indremedisinske spesialiteter (PDF)

Nasjonalt anbefalt kurs i administrasjon og ledelse

Utdanningsvirksomhetenes planer for spesialistutdanning i nyresykdommer

​Utdanningsvirksomhetene skal utarbeide en plan for hver av spesialitetene det er godkjent for: Utdanningsvirksomhetenes planer for spesialistutdanning i nyresykdommer

Regler for godkjenning etter gammel ordning for spesialistutdanning

For leger som skal søke spesialistgodkjenning etter gammel ordning, gjelder fortsatt det gamle regelverket. Du finner informasjon om disse reglene på Helsedirektoratets sider: Regler for gammel spesialistutdanning – nyresykdommer

Har du flere spørsmål om gammel ordning? Her finner du mer informasjon om kursgodkjenning, spesialistgodkjenning, overgangsregler og lignende: For LIS i gammel ordning

Fordeling av RegUts ansvar for spesialistutdanningene

Hovedansvaret for de regionale utdanningssentrenes oppfølging av sykehusspesialitetene er fordelt mellom de fire RegUt-ene. RegUt Helse Sør-Øst har ansvaret for nyresykdommer. Ansvar for gjennomføring av kursene ligger hos det regionale utdanningssentret i regionen der kurset skal arrangeres.

Du kan lese mer om spesialitetskontaktansvaret til RegUt her: Overordnete oppgaver for den enkelte spesialitet - spesialitetskontakt RegUt

Nyttige lenker

Som LIS i nyresykdommer vil du kunne finne mye god informasjon på Helsebiblioteket innen din spesialitet. Helsebiblioteket er et nasjonalt, gratis internettbibliotek for helsetjenesten. Her finner du medisinske oppslagsverk, databaser og tidsskrifter som er relevant for LIS i nyresykdommer.

Vi har også samlet sammen andre nyttige lenker du som LIS kan ha nytte av å vite om, fra godkjente og registrerte utdanningsvirksomheter til viktige begreper i spesialistutdanningen. Siden oppdateres løpende.

Nyheter for LIS i nyresykdommer

    Sist oppdatert 26.08.2024